Кріодеструкція шийки матки: що потрібно і що не можна після процедури робити?

Ерозія шийки матки, дисплазія шийки матки – такі діагнози озвучують гінекологи напевно кожній другій жінці. Ці захворювання не дають про себе знати, не викликають больових відчуттів, оскільки шийка матки не має нервових закінчень, проте несуть загрозу переродження у онкологічне захворювання.

Ерозія шийки появляється з багатьох причин: гормональних порушеннях, спадковості, наявності інфекцій, запальних процесів та папиломавірусу. Відповідно лікар має визначити причину, щоб надалі обрати метод лікування ерозії: медикаментозний, чи замороження охолодженим азотом, припікання, лікування лазером та радіохвилями. Перед тим як назначати подібного роду процедури гінеколог відправляє частики тканин шийки матки, уражені ерозією, на дослідження клітин (біопсія) та оглядає під мікроскопом шийку матки (колькоскопія). Ці дослідження допомагають визначити, на якій стадії розвитку ерозія і чи не перероджується вона у дисплазію чи рак.

Багато жінок вважають, що ерозію чи дисплазію шийки матки потрібно лікувати тільки після народження дітей, оскільки після замороження чи припікання, на шийці залишаються рубці і при пологах вона травмується, або не зможе відкритися. Але це неправда. Під час вагітності, по-перше, під впливом гормональних перебудов, ерозія може швидко переродитися в передраковий стан. По-друге, на те, як проходитиме процес пологів впливають індивідуальні особливості організму, а по-третє, кріодеструкцію (заморожування ерозії охолодженим до -90 градусів за Цельсієм азотом) проводять молодим жінкам, які ще не народжували адже не залишає після себе рубців, уражені клітини відмирають, а на їх місці шийка матки покривається здоровим новим епітелієм, клітини відновлюються.

Процедура заморожування шийки матки проводиться без обезболення і триває недовго – 5-10 хв, після чого пацієнтка йде додому. Протягом дня після кріодеструкції часто знижується артеріальний тиск, появляється головний біль, стає то гаряче, то холодно. Під час кріо матка від низьких температур починає скорочуватись і жінка відчуває незначний переймоподібний біль, а на самій шийці матки немає нервових закінчень, тому вона не болить. На місці, де проводилась кріодеструкція появляється  набряк, тканина стає білою, клітини відмирають. Від 2 до 4 тижнів відбувається відторгнення некротичних клітин, на місці залишається незначна пляма, одночасно шийка покривається новим епітелієм. Весь цей час у жінки спостерігаються рясні водянисті виділення жовтого відтінку, які приносять незручності та дискомфорт. Повне відновлення тканин відбувається від 3 місяців і до півроку.

Які рекомендації гінекологів після проведення кріодеструкції шийки матки?

Кріодеструкція вважається найбільш щадящою хірургічною операцією в гінекології, не потребує анестезії, є безкров’яною, проводиться в амбулаторних умовах, не залишає рубців.

Контакти

  1. м. Івано-Франківськ ua, вулиця Чорноти Курінного 2, корпус 1

    1. 099 33 12 135
    2. 068 54 10 380
  2. clinic@profimed.if.ua
Запис