Біопсія шийки матки, ендометрію

Біопсія ендометрію являє собою гінекологічну операцію, яка проводиться в діагностичних цілях. Звичайно, сам процес не особливо приємний і часто викликає хворобливі відчуття, але така процедура необхідна для точного дослідження стану матки.

Про процедуру

Ендометрій – це слизова оболонка порожнини матки. Так, наприклад, під час вагітності ендометрій бере активну участь у формуванні плаценти, яка життєво необхідна для нормального розвитку плоду. Стан ендометрію не завжди однаково – в різні фази циклу тканину потовщується, наповнюється залозами і кровоносними судинами, а під час менструації відпадає.

Біопсія ендометрію проводиться для виявлення змін слизової матки, наприклад, при гормональної стимуляції. Результати біопсії ендометрія також можуть показати наявність злоякісних пухлин або з’ясувати причини маткових кровотеч.

Процедура може проходити в кабінеті лікуючого лікаря під місцевим знеболювальним чи в умовах стаціонару із загальною анестезією. Справа в тому, що біопсія – це досить болюча процедура. Для того щоб взяти зразок ендометрію, необхідно розширити канал шийки матки, що іноді супроводжується сильними спазмами.

Отриманий в результаті біопсії ендометрію матки зразок досліджується під мікроскопом, що показує зміна слизової, підозрілі на пухлини тканини, дозволяє встановити причини кровоносних виділень з матки, а також недостатності лютеїнової фази. Біопсія ендометрію в поєднанні з гистероскопией проводиться перед ЕКО для того, щоб вивчити готовність матки до прийняття ембріона. Крім того, фахівці після біопсії ендометрію, можливо, виявлять причини ненастання вагітності природним шляхом.

Протипоказання біопсії ендометрію

Слід знати, що процедуру заборонено проводити при підозрі на вагітність. Також не рекомендується біопсія при запальних процесах і гнійних утвореннях, оскільки може викликати поширення інфекції. Винятком у подібних випадках є необхідність хірургічного втручання.

Протипоказанням може стати і наявність статевих інфекцій або інфекційних захворювань. Пацієнтка повинна попередити лікаря про будь алергії на ліки, прийомі препаратів, які розріджують кров, а також про проблеми з серцево-судинною системою і легкими.

Наслідки біопсії ендометрію

Після біопсії ендометрію можлива нудота, запаморочення, больові відчуття внизу живота, виділення, невеликі вагінальні кровотечі, а також загальна слабкість. Всі ці симптоми зазвичай проходять протягом декількох днів. Сам же процес біопсії ендометрію займає від 5 до 20 хвилин, а відчуття під час процедури деякі пацієнтки описують як сильні спазми, якими супроводжуються менструації.

Медики рекомендують утриматися від важкої фізичної праці і звертатися за допомогою у разі високої температури, сильних кровотеч і болів, а також появи виділень з неприємним запахом.

Під час біопсії ендометрію існує певний ризик пошкодження шийки матки, кровотечі, а також зараження органів малого таза.

Види біопсії ендометрію

Крім звичайної біопсії ендометрію, яка за своєю суттю є вискоблюванням порожнини матки, на сьогоднішній день існують і інші способи для того, щоб взяти зразок слизової оболонки.

Наприклад, пайпель-біопсія менш безболісна, ніж звичайне вишкрібання. Процедура виконується за допомогою спеціального інструменту, який являє собою гнучку трубку діаметром всього 3 мм. Сам процес займає не більше хвилини, а результати можуть бути відомі вже через 7 днів.

Також широко використовується аспіраційна біопсія, яка зазвичай проводиться при захворюваннях внаслідок гормональних порушень. Тут використовується матковий шприц або електровідсмоктувач, а сама процедура проходить в амбулаторних умовах.

Біопсія ендометрію є поширеним і, що найголовніше, ефективним способом, який дозволяє діагностувати порушення слизової оболонки порожнини матки.

Контакти

  1. м. Івано-Франківськ ua, вулиця Чорноти Курінного 2, корпус 1

    1. 099 33 12 135
    2. 068 54 10 380
  2. clinic@profimed.if.ua
Запис